Nový stacionár pre postihnuté deti v Kežmarku

02.08.2013 Kežmarok

Dnes v Kežmarku začal poskytovať služby novootvorený stacionár, ktorý miestni obyvatelia poznajú pod názvom Korytnačka. Detský stacionár je určený pre mentálne a telesne postihnuté deti, ktoré rodičia počas dňa nemajú kam umiestniť. V súčasnosti poskytuje služby pre 18 prijímateľov sociálnych služieb.

V minulosti roky fungoval v budove na ulici Pod lesom, mesto Kežmarok ho však minulý rok z ekonomických dôvodov presunulo do nevyhovujúcich priestorov v domove dôchodcov, kde sa znížila aj jeho kapacita. Prešovský samosprávny kraj v decembri budovu bývalej materskej školy na ulici Pod lesom odkúpil od štátu za vyše 14 000 eur a stal sa zároveň aj jeho zriaďovateľom. Stacionár je novou organizačnou jednotkou Domova sociálnych služieb (DSS) v Ľubici.

V tomto roku samosprávny kraj za 70 000 eur postupne zrekonštruoval prízemie budovy, kde majú prijímatelia k dispozícii veľkú spoločenskú miestnosť, ktorá slúži na terapie a oddych, ďalej šatne, sociálne zariadenia a kuchyňu. „Rozhodli sme sa, že do toho investujeme viac a dáme to do poriadku, pričom sme to rozdelili na dve etapy,“ informoval predseda PSK Peter Chudík. Prvá etapa bola dokončená a slávnostne odovzdaná pred týždňom.

Na dokončenie plánovanej rekonštrukcie bude potrebné investovať ešte 35 000 eur. Podľa predsedu PSK by to mal kraj zvládnuť najneskôr do marca budúceho roku. „Vo vrchnej časti chceme veľkú miestnosť rozdeliť priečkami, pričom v každej malej izbe by sa potom vykonávali jednotlivé špeciálne terapie. Máme pripravené pomôcky na výrobu sviečok, hrnčiarsky kruh slúžiaci na výrobu keramických vecí a chceli by sme zriadiť aj tkáčsku dielňu,“ priblížila riaditeľka DSS v Ľubici Eva Ďörďová. Okrem toho majú zámer zriadiť na poschodí veľkú kúpeľňu na fyzioterapiu.

Stacionár si vyžiada ročné prevádzkové náklady na úrovni 50 000 eur. Peter Chudík pri slávnostnom otvorení minulý týždeň potvrdil, ich zo svojho rozpočtu poskytne vyšší územný celok. Mesačný poplatok pre prijímateľov sa pohybuje okolo 100 eur, pričom služby môžu využívať počas pracovného týždňa. Po rekonštrukcii horného poschodia by sa mala kapacita zariadenia ešte zvýšiť.

Veronika Fitzeková
hovorkyňa PSK
 

Vyberte región